DŽOZEFS O’KONORS: BAIĻU PĀRVARĒŠANA 1. NODAĻA: MŪSU BAIĻU PIEREDZE 1. APAKŠNODAĻA: KAS IR BAILES?
Publicēts 7. oktobrī, 2008.
No šodienas lasītājiem piedāvāšu rakstu sēriju, kurā īsa pārstāsta formā ļaušu ielūkoties Džozefa O’Konora 2005. gadā izdotajā grāmatā „Baiļu pārvarēšana”. Cik man zināms, grāmata nav tulkota latviski, bet mani pašu no tulkošanas attur iespējamais autortiesību pārkāpums, tādēļ jūsu vērtējumam tiks nodota virkne pārstāstu, kuros pēc iespējas kodolīgāk un precīzāk atstāstīšu tur atrodamās domas un idejas.

1. NODAĻA: MŪSU BAIĻU PIEREDZE

1. APAKŠNODAĻA: KAS IR BAILES?

 Tulkošanas pakalpojumi

            Bailes ir sajūta, kas rodas, kad cilvēks domā, ka viņš atrodas briesmās. Briesmas var būt reālas vai iedomātas. Pats vārds „bailes” vecangļu valodā cēlies no tādas vārda saknes, kura apzīmē „briesmas” vai „kaut ko, kas negaidot parādās.” Pievērsiet uzmanību tam, ka pati vārda izcelsme saistīta ar briesmām, kurām mēs neesam sagatavojušies. Ja mēs situācijai jau būtu gatavi, tad, iespējams, nemaz nenobītos.

            Briesmu sajūta rodas kā ķermeņa reakcija uz ārēju, negatīvu kairinājumu, kuru mēs saņemam caur pieciem uztveres kanāliem: dzirdi, redzi, sajūtu, garšu vai smaržu. Šie kairinājumi var būt vai nu ārēja, vai arī iekšēja rakstura (iztēle). Lai kāda nebūtu arī to izcelsme, bailes nav nekas tāds, kas mums piemīt, bet gan kas tāds, ko mēs veicam (tās ir darbība).

            Pirmais baiļu likums: Bailes ir viena no cilvēka pamata emocijām, kas izveidojušās, lai mūs aizsargātu.

            Bailes nav patīkama emocija. To amplitūda var būt ļoti plaša, sākot no vieglām bažām, līdz pat paralizējošām, stindzinošām izjūtām. Tās rodas acumirklīgi, var mums uzbrukt gluži kā no slēpņa un likt mums rīkoties nedomājot. Bailes arī var pieaugt pakāpeniski, piemēram, gaidot kāda svarīga notikuma tuvošanos.

            Parasti, jo acumirklīgākas ir briesmas, jo asākas, nepatīkamākas un nepārvaramākas arī ir bailes. Tādos gadījumos mēs reaģējam nekavējoties. Mēs rīkojamies!

 Tulkošanas pakalpojumi

Turpinājums sekos...

 Tulkošanas pakalpojumi


Komentāri (3)
Mikausis: manuprāt, bailes un to radītais adrenalīns var būt arī patīkams, piem., nospert končas no vecmammas skapjaugšas, izlekt ar gumiju, apzināti darīt kaut ko bīstamu, aizliegtu... vai skatīties tās pašas bailenes.
ja gala rezultāts ir patīkams, tad gribās to darīt atkal un atkal.
...un tā radās kleptomānija, ekstrēmie sporta veidi, baileņu industrija :D
utt.
07/10/2008 17:03
trakulis: jaa tev taisniiba, vienaa no turpinaajumiem buss nodaļa par šo teemu, bet jau aizsteidzoties priekšā notiukumiem vartu mineet, ka bailes var buut patiikamas tad, ja tas kurš baidās, skaidri zina, ka reāli vinjam, par to nekas nedraud
07/10/2008 17:06
Andis: Bailes var būt arī ļauns gars. Bez Dieva iejaukšanos vaļā netikt. Jālūdz Dievs un Jēzus vārdā jāpadzen ļaunais gars. To var izdarīt aizlūdzējs. Ne katram ir tāds Dieva spēks,- padzīt ļaunos garus.
03/04/2009 02:32
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: