DŽOZEFS O’KONORS: BAIĻU PĀRVARĒŠANA 1. NODAĻA: MŪSU BAIĻU PIEREDZE 2. APAKŠNODAĻA: Īstas bailes
Publicēts 4. janvārī, 2009.
Īstas bailes brīdina mūs par pēkšņām briesmām. Tas ir dabisks veids kā reaģēt uz bīstamām situācijām. Baiļu sajūta ir nepatīkama, taču tām ir pozitīvs nolūks – drošība un mūsu dzīvības aizsardzība. No īstām bailēm mēs parasti mācāmies izvairīties no briesmām nākotnē, vai arī izstrādājam veidus kā tikt galā ar tūlītējām briesmām.

Īstas bailes var radīt problēmas, ja tās jums liek sastingt tā vietā, lai bēgtu vai cīnītos, kaut arī bieži jūsu prātam nav īsti laika situāciju apdomāt un jūs izvēlaties pareizo risinājumu automātiski. Jūs varat piedzīvot īstas bailes arī tad, kad reālas briesmas nemaz nepastāv. Piemēram, jūs ejat pa ielu un ieraugāt ēnu un jums šķiet, ka jums uz galvas kaut kas krīt. Jūs sajūtat bailes un palecat sāņus. Izrādās, ka satraukumam nav pamata, saulei priekšā vienkārši aizslīdējis kāds putns. Taču neskatoties uz to jūsu bailes ir bijušas īstas, jo uz mirkli ticējāt, ka patiešām esat bijuši briesmās. Šīm bailēm ir tieša saistība ar notikuma uztveres mirkli. Ja jūs ietu pa ielu un visu laiku baidītos, ka jums uz galvas kaut kas var uzkrist, tad tās būtu neīstas bailes.

Mēs nevēlamies, lai īstas bailes mūs paralizētu kā zaķi, kurš nonācis automašīnas starmešu gaismās. Mēs vēlāmies rīkoties un darīt galu bīstamajai situācijai. Mēs aplūkosim īstas bailes, to darbības shēmu un pareizu pielietojumu šīs grāmatas 3. nodaļā.

Īstas bailes:   

 

Rodas uzreiz, tūlītēju briesmu rezultātā

 

Gādā par mūsu drošību

 

Ir dabiska reakcija uz situāciju

 

Ir noderīga reakcija uz situāciju

 

Mēs no tām mācāmies

 

Mudina rīkoties nekavējoties, kaut arī var paralizēt

 

Ne vienmēr ir skaidrs, vai īstas briesmas pastāv. Dažkārt tam nepieciešama sīkāka analīze.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: