DŽOZEFS O’KONORS: BAIĻU PĀRVARĒŠANA 1. NODAĻA: MŪSU BAIĻU PIEREDZE 2. APAKŠNODAĻA: Neīstu baiļu tipi: Bažas un raizes
Publicēts 13. janvārī, 2009.
Pie neīstu baiļu tipiem pieder arī bažas un raizes. Par to tad sīkāk šajā nodaļā.

Bažas

Mērenas fobijas robežojas ar stāvokli, kuru sauc par bažām. Bažām piemīt truls raksturs un tās parasti saistās ar nākotni. Tās var attiekties uz kādu specifisku situāciju, piemēram, ar sagaidāmu publisku uzstāšanos 

Vārda „bažas” (anxiety) izcelsme angļu valodā ir interesanta. Tas radies no latīņu angere, kas apzīmē smakšanu. Šī sajūta ir daļa no psiholoģiskas atbildes reakcijas uz bailēm un rodas amigdalas darbības rezultātā. Dažkārt cilvēki var sajusties bažīgi bez kāda īpaša iemesla, viņus vienkārši pārņem neskaidra baiļu sajūta, kas nav saistīta ar kādu konkrētu situāciju vai cilvēku.

 

Svarīgākais par bažām:

 

Bažas parasti saistītas ar kādu nākotnes notikumu

 

Bažas var būt saistītas gan ar kādu specifisku situāciju, gan arī neskaidra baiļu sajūta

 

Mēs arī varam būt bažīgi par kādu patīkamu situāciju, ja baidāmies, ka kaut kas varētu noiet greizi

 

Bažas var rasties gan attiecībā uz reāliem draudiem (nopietna ķirurģiska operācija), gan arī no mūsu iztēles, kad bažām praktiski nav nekāda pamata (lidošana)

 

Raizes

 

Vārds „raizes” (worry) angļu valodā cēlies no vecangļu wyrgan, kas apzīmē „žņaugšanu”, „apslāpēšanu.” Kā redzams, tā nozīme ir ļoti tuva vārda „bažas” nozīmei. Gan bažas, gan arī raizes neļauj šīs sajūtas īpašniekam brīvi elpot. Raizes ir ļoti līdzīgas bažām, taču parasti tās nav tik stipra rakstura. Raizes jums liek justies kā vāveres ritenī un domāt par vienu un to pašu problēmu atkal un atkal, nenovedot ne pie kāda secinājuma. Raizes parasti ir saistītas ar nākotni, to iespaidā cilvēks nepārtraukti prāto un apcer to, kas varētu notikt. Piemēram, hipohondriķi uztraucas par savu veselību, kaut arī pēc atkārtota ārstu apmeklējuma tiek secināts, ka nekādas veselības problēmas nepastāv.

Vecāki raizējas par saviem bērniem, kad viņi pavada laiku ārpus mājas, kaut arī nekas slikts līdz šim nav noticis. Vecāku raizes rodas mīlestības dēļ – viņi mīl savus bērnus un nevēlas, lai ar tiem notiktu kaut kas slikts, - taču šīs raizes nav noderīgas. Tās nepalīdz bērnus pasargāt un liek vecākiem justies slikti. Tās arī bērniem liek justies slikti. Tie vēlas doties laukā un pavadīt labi laiku, taču, ja vecāku raizes ir pārāk spēcīgas, tās var apslāpēt arī bērnu brīvību.

Raizes raksturo to atkārtošanās raksturs. Tā ir sevis novārdzināšanas forma.

 

Svarīgākais par raizēm:

 

Raizes tāpat kā bažas parasti attiecas uz nākotni, tikai mērenākā veidā

 

Raizēm ir atkārtojošs, cirkulārs raksturs; tās atgriežas pie tās pašas situācijas atkal un atkal, to neatrisinot

 

No raizēm neko nav iespējams iemācīties

 

Raižu gadījumā tiek ļoti daudz domāts, bet rīcība izpaliek

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: