DŽOZEFS O’KONORS: BAIĻU PĀRVARĒŠANA 1. NODAĻA: MŪSU BAIĻU PIEREDZE 2. APAKŠNODAĻA: Neīstu baiļu tipi: Fobija
Publicēts 9. janvārī, 2009.
Pastāv dažādi neīstu baiļu tipi. To amplitūda var būt ļoti plaša: no fobijām līdz neskaidrām bažām. Pastāv arī sociāla rakstura bažas, kas rodas sabiedrības prasību rezultātā, īpaši uz ātriem sasniegumiem orientētās sabiedrībās.

Fobija

Bezmaksas SMS

Vārds „fobija” cēlies no grieķu phobos, kas apzīmē bailes. Taču fobija ir kas daudz vairāk par vienkāršām bailēm. Fobija izpaužas pēkšņi, iracionālā veidā. Šī spēcīgā, visaptverošā baiļu sajūta var rasties kā atbildes reakcijā uz kādu situāciju, dzīvnieku vai lietu, kura nerada tūlītējus draudus. Visplašāk izplatītās fobijas ir no čūskām, zirnekļiem, slēgtām telpām, augstuma. Cilvēki, kuriem sākusies fobijas lēkme, nespēj sevi pārliecināt, ka bailēm nav pamata. Vienīgais par ko viņi spējīgi domāt, kā jebkuriem līdzekļiem tikt vaļā no fobiju izraisošā avota.

Tulkošanas pakalpojumi

Fobija nav bailes, kas rodas attiecībā uz īstiem draudiem; situācija vai dzīvnieks, kas izraisa fobiju, īstenībā nerada nopietnus draudus. Piemēram, kāds, kuram būtu fobija no čūskām, no sastapta rāpuļa baidītos nevis tāpēc, ka tas varētu būt indīgs, bet vienkārši tādēļ, ka tā ir čūska. Cilvēkiem ar spēcīgi izteiktu fobiju varētu pat būt nepatīkami domāt par kādu konkrētu situāciju, lasīt par to, vai arī skatīties attiecīga satura bildes vai filmas.

Fobijas var būt gan mērena, gan arī ļoti spēcīga rakstura. Piemēram, daudziem cilvēkiem piemīt mērena fobija no augstuma un viņi nespēj pieiet pie jumta malas. Savukārt citi, ja atrodas daudzstāvu ēkas augšdaļā, pat nespēj paskatīties ārā pa logu. Vēl izteiktākas fobijas gadījumā cilvēks pat izvairās no došanās iekšā šādā ēkā, jo, ja sagadīšanās pēc tas nonāktu pārāk augstu, tam varētu sākties panikas lēkme un viņš vai viņa izmisīgi mēģinātu nonākt atpakaļ uz zemes.

Tiem, kam piemīt fobija, vienmēr zina, ka tā tiem ir. Fobijas nav pakļautas saprātam vai argumentācijai. Cilvēki var izprast fobijas dabu, zināt kā tā darbojas, pat zināt kā to ieguvuši, taču, neskatoties uz to, nespēj to uzveikt.

Nopietnākos gadījumos fobijas var būtiski ierobežot cilvēka dzīvi. Piemēram, daži cieš no agorafobijas jeb bailēm no klajām vietām. Šādiem cilvēkiem ir grūtības pamest to mājas, pat lai aizietu uz veikalu. Katrreiz, kad viņi iziet ārā, viņi sajūt paniku. Beigu beigās viņi vairs nekur neiet un savā vietā atrod kādu citu, kas veic ārpus mājas veicamos uzdevumus. Viņu sociālā dzīve ir nabadzīga un viņi visu savu dzīvi veido ap šo fobiju. Šajā grāmatā nav aprakstīts kā cīnīties ar spēcīgām fobijām. Tās būtu jāārstē, izmantojot specializēta neirolingvistikas terapeita palīdzību.

Izmantojot šajā grāmatā esošās tehnikas, iespējams cīnīties ar mērenām fobijām.

Kavlitatīvi Tulkošanas pakalpojumi.

 

Svarīgākais par fobijām:

 

Fobija ir spēcīga baiļu sajūta, kura nav kontrolējama ar prātu

 

Fobiju izjust ir iespējams praktiski pret visu

 

Fobijas objekts nerada reālus draudus

 

Neviens no fobijas neko nemācās. Katrreiz atbildes reakcija uz fobijas avotu ir viena un tā pati

 

Fobija ir konkrēta. Cilvēks apzinās, kas viņā izraisa fobiju

Bezmaksas SMS



Komentāri (2)
Veronika: Trakuli.... Tu šo raxtu ieliki tāpat vien, vai ari Tev ir sakars tiešāks ar šo visu?! varbūt esi ārsts? Vai sajēdz no fobijām??? Man vajag palīdzību... varbūt Tu vari to sniegt?
14/07/2009 13:00
trakulis: diemzeel sitais ir +/- viss ko zinu par so teemu
26/07/2009 23:11
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: