DŽOZEFS O’KONORS: BAIĻU PĀRVARĒŠANA 1. NODAĻA: MŪSU BAIĻU PIEREDZE 3. APAKŠNODAĻA: Kā mēs apgūstam neīstas bailes
Publicēts 2. martā, 2009.
Mēs savas bailes iemācāmies daudzos veidos: no piemēra, traumas rezultātā, atkārtošanās rezultātā, no informācijas.


SŪTI BEZMAKSAS SMS!

No piemēra

Mūsu vecāki vai nozīmīgi tuvinieki izrāda bailes ar kaut ko saskaroties un to no viņiem pārņem jeb iemācās arī bērns.

Traumas rezultātā

Bērnam var gadīties slikta pieredze un viņš to vispārina. Piemēram, bērns nonāk slimnīcā, bet ārstēšana bijusi nepareiza un sāpīga. Tā ietekmē viņš varētu pieņemt, ka visas slimnīcas un visi ārsti ir bīstami un saglabāt šīs bailes arī tad, kad jau būs pieaudzis. Bērns pat var aizmirst sākotnējo pieredzi, taču bailes var viņā palikt. Tādā veidā bieži izceļas fobijas – no vienreizējas, ļoti spēcīgas un nepatīkamas pieredzes.

Atkārtošanās rezultātā

Cilvēks var vairākkārt sastapties ar viena veida negatīvu pieredzi. Piemēram, saskarsmē ar autoritāriem cilvēkiem. Ar laiku viņš iemācās baidīties no tāda tipa cilvēkiem, jo viņa pieredze šajās situācijās ir bijusi slikta. Atsevišķi notikumi paši par sevi nav bijuši traumatiski, bet to kopējā summa veido veselumu, kurš rada bailes.

No informācijas

Mēs dzirdam par briesmām un šai informācijai noticam. Bieži vien tam par pamatu kalpo ziņas dažādos medijos. Mēs dzirdam par citu cilvēku nelāgo pieredzi un tas mums liek baidīties. Mēs izvairāmies no līdzīgām situācijām, lai mums nebūtu jācieš kā tiem cilvēkiem, par kuriem dzirdēts. Informācija var izrādīties kļūdaina, apstākļi mainīties, tāpēc tas nebūt nenozīmē, ka ar mums notiks tieši tas pats, taču mēs nemaz nevēlamies to noskaidrot. Piemērām, bieži Āfrika tiek pasniegta kā viena no bīstamākajām vietām uz zemeslodes, kur var uzbrukt teroristi vai nāvējošas slimības. Tā rezultātā mēs varam nolemt nedoties ceļojumā uz šo kontinentu. Taču, kaut arī šīs briesmas var izrādīties patiesas, tas nenozīmē, ka tas obligāti skartu arī mūs. Sabiedrībā tiek izplatīts ļoti daudz stāstu par slimībām un briesmām, taču gandrīz nekad vai ļoti reti tiek stāstīts par to, kad briesmas un nelaimes ir garām, līdz ar to mūsu mācīšanās process šajā jomā nekad netiek novests līdz galam.

Komentāri (1)
mekka: hei, Trakuli! Thanks a lot par šo te.
Bet skumīgi, ka aprobežojies tik ar vienu nodaļu.

Vēljoprojām gaidu turpinājumu!
06/10/2010 13:06
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: