Esmu šokā
Publicēts 19. maijā, 2008.
Kā kādureiz lasīju kādā gudrā, bet paviršā psiholoģijas grāmatā, emocijas rodas kā reakcija uz kādiem neparedzētiem apstākļiem. Itin viss - prieks, bēdas, skumjas, bailes, - un citi tamlīdzīgi nieki, izriet no mūsu gaidu un reālā iznākuma kopasummas. Kad plaisa starp iecerēto un reālo ir milzonīga, mēs nonākam šokā. Tieši tādas emocijas manī ir radījis "mixx.lv". Es esmu šokā.

Nav viegli rakstīt par lietām, kuras tevi skārušas personīgi un saviļņojušas līdz sirds dziļumiem. Taču ilgāk klusēt vairs nespēju. Esmu nolēmis savā pieredzē padalīties arī ar citiem <<mixx.lv>> lietotājiem. Varbūt arī viņus dziļi skar ši problēma, tikai neviens vēl nav uzdrošinājies par to runāt? Varbūt kādam jau melnrakstos stāv līdzīgs raksts, kurš vienīgi gaida vēl pēdējo faktoloģisko pierādījumu, lai tiktu celts gaismā? Varbūt autori vienīgi aiz savas dievišķās smalkjūtības to neatklāj plašākai sabiedrībai? To zināt es nevaru. Taču lai nu kā tas arī nebūtu, mans pārsteigums no tā mazāks nekļūst. Tieši pretēji. Lieta tāda, ka man radies iespaids, ka daļu šīs lapas apmeklētāju visādi nieki un sekss šeit interesē daudz vairāk nekā politika, zinātne un pat reliģija. Tas dziļi apvaino mani kā autoru un domāju, ka šādas jūtas pārņēmušu ikvienu godīgu blogeri, kas jebkad uzrakstījis vairāk par vienu rakstu. Esmu rakstījis par visām šīm tēmām, lai nodrošinātu daudzveidību un, jā, arī lai izklaidētu, taču nebiju gaidījis ko tādu-, ka arī šeit, šajā jaunajā un daudzsološajā vietnē vieglprāši un plikumus alkstošie būs vairākumā. Turklāt šoreiz tās nepavisam nav abstraktas un subjektīvas spekulācijas, bet droši un nepagāžami fakti. Statistika nemelo: 

 

BEZMAKSAS SMS

Kā redzams no pārpublicētā avota, nekas nav cilvēkus vairāk aizrāvis par vēlmi paskatīties uz pusplikām meičām. Nekas nav varējis sacensties ar šāda tipa informāciju. Pat tādas svarīgas tēmas, kā kaimiņu nebūšanas Lietuvā un pašu politiskā krīze, nemaz jau nerunājot par mūsdienu reliģijas jautājumiem, nav spējušās konkurēt ar "baumām skolā". Vēl vairāk satricina tas, ka statistikas sadaļā sašķirojot rakstus pēc vērtējuma, "baumas" pēc vērtējuma atrodas godpilnajā pēdējā vietā. Domāju, ka jūs jau labi saprotat, ka nevēlos mest akmeni pašu autoru dārziņā un ierobežot vai norādīt par ko un kā viņiem rakstīt. Tieši pretēji - es domāju, ka ir laiks cenzēt lasītājus, - tā ir  mūslaiku iespēja, kuru mums dāvājis informācijas tehnoloģiju laikmets. Gribu "mixx.lv" veidotājiem pirmoreiz vēsturē piedāvāt izmantot jaunu izglītojošu rīku, kas apvaldītu lasītāju un sniegtu tam kādu paraugstundu mērenībā. Šādus limitus varētu ieviest rakstiem, kuru svarīguma līmeni būtu noteikuši paši autori. Vissvarīgākie raksti varētu tikt lasīti bezgalīgi daudz reižu, bet pārlieku kairinošie ar autora noteikto limitu - 1 reize dienā, mēnesī gadā utt. Ar šādu pieeju tiktu nošauti uzreiz divi zaķi - netiktu pazemota autoru cieņa un lasītāji, kļūtu mērenāki, izglītotāki un es pat domāju - apzinīgāki kā valsts pilsoņi, nemaz jau nerunājot par morālajām kvalitātēm, kuras iegūs ik ģimene, kurā būs mūsu jaunais izglītotais un patīkamais lasītājs.


Komentāri (22)
Nuke: Skrien vien ar pieri sienā! Nebūtu pats tik daudz vārdu 'ŠOKS' lietojis, vispār nebūtu lasījis šo domu!
19/05/2008 09:02
Miks: man patīk trakuļa idejas. es laikam palieku traks
19/05/2008 10:10
trakulis: paldies mik, noveerteeju tavu atziniibu
19/05/2008 10:40
Chirix: Bet es kā dīvainību, baumu, perversiju un visādu nieku aprakstītājs gan iebilstu pret šādiem ierobežojumiem/ aizliegumiem. Uzrakstīts un publicēts teksts vairs nepieder autoram, bet gan visiem, kas ar to ir iepazinušies.
Lasītāju interese par maniem rakstiem nekad nav aizskārusi manu pašcieņu. Taisni otrādi. Un ja kāds autors uztraucas par savu tekstu ietekmi uz lasītāju morālajām vērtībām, lai raksta pamācošus stāstiņus Mao Dzeduna stilā.

Man savukārt būtu šādi ierosinājumi:
1) aizliegt rakstu autoram balsot par saviem rakstiem. Vismaz kamēr viņš ir ielogojies, viņš var balsot par citu rakstiem. Atzīšos, ka reizēm nespēju noturēties pretim, pats nenobalsojot par kādu savu garadarbu, bet šāds ierobežojums man palīdzētu.
2) blakus sarkanajai bultinai, kas paceļ labu rakstu uz augšu, arī kādu, piemēram, zilu, kas ļautu vērtētājam netīkamu rakstu pagremdēt uz leju.

Un vēl jautājums - tie klikšķi pie rakstu skatījumu statistikas ir unikālie IP? Jeb vienkārši tiek pieskaitīti visi klikšķi, neskatoties uz IP?
19/05/2008 10:41
Savanna: Rakstus par reliģiju NELASU principā. Nekādus, nekur un pat ne tad, kad vispār nav ko lasīt.

Rakstus par politiku NELASU biežāk kā 1 x mēnesī. Un tas ir kopā ņemot pa visu internetu, avīzēm utt. Neinteresē un liekas tik pat falša tā lieta kā reliģija.

Zinātnes rakstus LASU bieži, īpaši, ja tas ir par jauniem izgudrojumiem. Tas, kāpēc un kad tapuši vecie, mani neinteresē.

Sekss, mīlestība, bērni, jaunieši, interjers u.c. sīkumi - aktuāla tēma, viegla laika nosišana lasot, informācijas daudzums, jautrība - tāpēc lasu.

Lasu arī dažādus interesantus faktus par pazīstamām personām - dziedātāji, aktieri, par viņu bērnību un visu to, kas viņus pielīdzina normāliem cilvēkiem, nevis paceļ iedomātos augstumos ;)

Līdzīgi man dara daudzi, bet ne lielākā daļa. Katram savs.
19/05/2008 10:47
trakulis: jaa chx, taa tas bija liidz sim, ka nepieder, bet tagad, 21. gs, var arii noorganizeet ka pieder, lasiitaaja patvaljai jaaliek punkts un arii mistiski redaktori/korektorui un nedabuujushie rakstnieki (kritikji) paliek aiz laivas - vaidojas iistas un nepastarpinaatas attieciibas starp lasiitaaju un autoru. savaadaak peedeejais vienmeer nostaadiits tik neizdeviigaa pozaa cik vien tas ir iespeejams...
19/05/2008 10:50
Chirix: 1) Taisni otrādi. Līdz šim bija tā, ka pieder, bet pateicoties mūsdienu tehnoloģijām autora teksta apgrozība nav kontrolējama (un arī nevajag).
2) Par nepastarpinātām attiecībām - piekrītu. Un tas, ka tādas izveidojušās, ir ļoti labi. Un kopā ar tevis minētajiem redaktoriem un kritiķiem, aiz borta paliek arī izdevēji un tie fašisti, kas sevi sauc par autortiesību sargiem. Tādēļ nav neviena, kas rūpētos par raksta piederību.

Vispār - sarežģīta tēma. Te bez pāris aliem skaidrībā netiksim.
19/05/2008 11:00
trakulis: savanna, protams, bet tas buutu interesanti ja peeksnji lasiitajam arii buutu jaapielaagojas kaut nedaudz autoram ne tikai otraadi :)
19/05/2008 11:03
trakulis: chx, tas gan :)
19/05/2008 11:04
Mikausis: tāpat kā trakulis arī pēc savu rakstu pārskatīšanas secinu, ka mixx.lv lasītājam patīk lasīt rakstus par nenopietnām un izklaidējošām lietām, joki, spoki utt. ziņas par nopietnām lietām parasti lasa kūtrāk. ik pa laikam statistika uzlabojās laikam pateicoties googlei. rakstu par muzeju nakti šeit izlasīja kādas 32x reizes, bet, ja vien tas nav kaut kāds gļuks, tagad raksta skatījums ir 57220x nekas jau no tā nemainās un nauda makā nekrīt, bet tomēr patīkami, ka kādam šīs raksts tomēr ir noderējis.
nez kāda atsaucība ir "Bizesa redakcijas komentāram"?
19/05/2008 11:33
Džerijs Šterns: Šī likumsakarība top pavisam citāda, ja skatās uz kopējo statistiku, nevis Trakuļa rakstiem atsevišķi (piebilstot, ka Trakulis ir vienīgais autors šai portālā, kuru pēc definīcijas gribētos izcenzēt simtprocentīgi, kaut arī pazīstams un dzīvē it kā sakarīgs cilvēks - tādiem internets ir inde). Šai gadījumā solidarizējos ar Čiriku - plus, jāatceras, ja lasītājam nedos to, ko viņš grib lasīt, viņš ies prom pie cita, kas dos.
19/05/2008 12:31
trakulis: dzerij tu tici dievam?
19/05/2008 12:48
trakulis: nezinu vai atbildeesi uz tik retorisku jautaajumu, taapeec nedaudz paturpinaasu, lieta taada ka gribu ar tevi kopā aiziet uz Ļeģājeva lekciju, kas notiek katru sveetdienu un kuru translē televīzija. nebaidies, es arii uz turieni iesu pirmo reizi. iedomaajos ka tas mums abiem vareetu ļaut palikt par labaakiem cilveekiem. ko teiksi?
19/05/2008 12:56
Džerijs Šterns: ko nozīmē "es arī" ?
19/05/2008 13:19
trakulis: tu jau esi tur bijis?
19/05/2008 13:26
Savanna: Piekrītu Džerijam tajā ziņā, ka es negrasos tuvākajā laikā (daži gadi) mainīt lasīšanas paradumus. Ja šajā lapā neatradīšu sev saistošus rakstus, tad te vairs nenākšu. Interneta vide ir pilna ar interesantiem raktiem. Tādi ir atrodami arī orb.lv, klab.lv, viedokli.lv, apollo.lv, tvnet.lv, delfi.lv, e-misterija.lv utt ;) Gana plaša izvēle. Ņemot vērā, ka lasu arī krieviski un angliski, par lasāmā trūkumu nevaru žēloties.
19/05/2008 13:51
trakulis: protams, savanna, pilniibaa tev piekriitu, rakstiem jaabuut interesantiem, tas ir tiesi tas par ko arii es ciinos un tiesi tas galu galaa noteiks vai lasiitaji buus vai nebuus. man, piemeeram, ir ļoti garlaiciigi lasiit rakstus, kuri tapusi cilveekam seezot googlee un seerfojot par netu, ar domu "redz cik interesantu materiaalu atradu vienkaarsi sezot un velti nositot savu laiku". veel trakaak - ir arii taadi slinkji, kuri saliek diena n-tos "rakstus", kuros pat nav papuuleejusies izlikt domu savienm vaardiem, bet tikai iespraudusi kaut kaadus linkus. tas ir tik garlaiciigi un neproduktiivi ka viebnkraasi trukst vaardu. nemaz jau nerunaajot ka klaat tiek liktas zagtas bildes un nav pat avots pielikts klaat. es tiesaam gribeetu redzeet vairaak rakstu kuros taa saucamais blogeris buutu pielicis kaut nelielu piepuuli un vareetu just ka tur ir klaat kaut nedaudz no vinja pasa domas un apaksaa ir kaada ideja, nevis tukša ctrl+v funkcijas atrazosana.
19/05/2008 14:09
Zumm: un tu trakuli liec sevi par etalonu. ja? tavi raksti cik palasiiju ir diezgan kretiiniski, kas taa par lielo informaaciju, ja tu muldi par tarakaaniem un veel tikpat dumaam lietaam?? vispirms padari interesantaaku pashu sevi un peec tam suudzies ka citi garlaiciigi
19/05/2008 14:26
trakulis: zumm, es nevienam neko par etalonu nelieku, jo tāpat kā citi tikai mācos rakstīt un cenšos to darīt arvien labāk. Un to var izdarīt tikai vienā veidā - turpinot rakstīt un protams arī kļūdoties. nekad neesmu teicis ka mani raksti ir kaut kādi šdevri, tieši pretēji katrs lidz šim publiceetais raksts man ir bijis eksperiments un izaiicinaajums un nebūt ne visi ir bijuši veiksmīgi. taču vienu gan sev nevaru pārmest - to, ka veidojot katru rakstu cenšos izvirzīt kaut kādu mērķi, kuru mēģinu arī sasniegt. bet pats galvenais - nevienaa savaa komentaaraa es ne noviena neesmu prasījis to, ko pats nebūtu pildījis - visi mani raksti ir autentiski un bildes ir manis pasa veidotas. un tas manuprāt ir pats blogosanas pamats. tas ir mans viedoklis. jā, iespējams, citiem blogot varbūt nozīmē kaut ko pavisam citu. tad tā ir principiāla atšķirība. šim jautājumam veltīju veselu rakstu "kas ir blogošana" un cereeju uiz diskusiju, taču uz to nekādas reakcijas nebija, tāpēc pieļaavu, ka cilvēkiem tas nav aktuāli -t.i., visi ir mierā ar to kā un kādā kvalitātē raksta un tiek rakstīts. tacu izskataas ka patiesiiba ir citaada, ja reiz kāds izvēlas 1) atvert otra rakstu 2) izlasiit to 3) ljauties šašutuma plūdiem, tad jājautā kāpēc?
un es zinu kāpēc.
19/05/2008 14:50
Andrejs: Es domāju, to, ko lasītājs grib lasīt un kādi raksti ir tiešām atzīti, labi parāda Jūsu portāla rakstītāju reitingi ekrāna labajā pusē. Trakulis ar saviem prātojumiem tur nav sevišķi augstu, vai ne?
19/05/2008 15:20
Mikausis: Andrejam: ar pēdējam ziņām trakulis ir diezgan augstu pacēlies.
19/05/2008 15:27
vishkjis: Forshs raksts.. smukas kruutis.
19/05/2008 18:22
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: