Vilnis.rel
Publicēts 7. maijā, 2008.
Tev bija garlaicīgi? Gribēji iepatikties zaļo kustības priekšniecei? "Greenpeace" jauniešiem iznācis stilīgs logo? Esi kļuvis par zinātniskās sektas upuri? Vienkārši izirusi iekšējās dzīves struktūra?

Neuztraucies tu neesi nonācis prokuratūrā un uz šiem jautājumiem vari arī neatbildēt. Taču paskaidro, lūdzu, kāda velna pēc mums ar tevi jārunā kā ar saprātīgu, kad savā augstprātībā gribi pārspēt pat pašu mammu dabu? Kā izturēties pret cilvēkiem, kuri sevi šādi pozicionē? Tas, lūk, arī ir šī raksta galvenais mērķis. Kā runāt ar tādu, kurš sevi iedomājas tik lielu un varenu esam, ka uzskata, ka viņa dēļ (turklāt pēdējo 100-200 gadu laikā) pasaule, kuras vecums mērāms ar 4.54 miljardiem gadu, varētu iet bojā? Šausmīgi pat iedomāties, ko tāds cilvēks izjūt pret tevi, niecīgo zemes tārpu, kad viņam ar tevi jāpārmij kaut vārds. Skaidrs, ka lielākā daļa līdz šādai argumentācijai nav nemaz aizdomājušies, viņiem pietiek vien ar to, ka kāds rīkojas pēc acīmredzamas un vienkāršas shēmas un tai viegli notic. Un šī shēma ir sekojoša:

 
  1. Tiek paņemti acīmredzami, neapgāžami fakti, kuri nav cilvēku varā (kādreiz tam labi kalpoja saules aptumsumi)
  2. Ar tiem tiek manipulēts, izmantojot cilvēku emocijas (parasti tiek ekspluatētas bailes).
 

Varam vēl piebilst, ka pilnībā var piekrist aprīļa RL numurā I. Šlāpina minētajam, ka šāda attieksme pret pasauli ne par matu neatšķiras no reliģisku sistēmu uzstādījuma. Viņš min vairākus apstākļus, kas ļauj tā domāt: 1) viņaprāt, „klimatisma” dogma pieprasa ticību tās „realitātei”, proti, ka GS (globālā sasilšana) patiešām pastāv, 2) jaunajai reliģijai esot sava apokaliptiskā vīzija – priekšstats, ka cilvēku pasaule ies bojā cilvēku rīcības/grēku rezultātā, 3) klimatisms sola, ka, ja cilvēks mainīs savu attieksmi, tiks novērsts arī iespējamais pasaules gals – reliģiju kontekstā tā tiek dēvēta par eshatoloģisko programmu, 4) nu un, protams, attiecīgās ētikas (praktiskās filosofijas) pielipināšana tam visam klāt.

 

Nobeigumā visiem klimatistiem ar vieglu smīniņu varam pačukstēt. Plastmasas maisiņiem ar sirdsapziņu nav nekāda sakara ;) (it sevišķi, ja ar tiem pašrocīgi netiek smacēti ezīši izgāztuvēs).


Komentāri (2)
Džerijs: Tā ir tīrā provokācija. Un tomēr, arī tai ir reāla iespēja panākt, ka kāds sadusmosies un viens pats iznīcinās pasauli. Vai tiešām tu savā šaurprātībā domā, ka VIENS cilvēks to nevar izdarīt, Mārtiņ?
08/05/2008 00:39
trakulis: ja kaads sadusmojas uz realitaati un taa deelj ir gatavs noslauciit cilveekus no zemes virsas, tad taa nav mana probleema. es seit aprakstu vienkaarsu masu psihozes gadiijumu. vieniigaa atskiriiba ir taada, ka runa ir par muusdienaam. ja kaadam patiik lasiit psihologijas veesturi un tiiksminaaties cik sodien viss labi un skaisti tajaa pasaa laikaa neredzot cik lielos ***** seez, tad es tur neko nevaru paliidzeet. turklaat no pieredzes varu saciit - jaa, ja vcilveeku peeksni izrauj no vinja iedomaataa iluzoraa drosiibas burbulja, vins paliek nikns, nu bet ne tik loti lai saaktu kaut vai slepkavot. kaut kaads amerikaanju politikis reiz tecis: "kas drosiibas deelj upuree briiviibu nav pelniijis ne vienu ne otru". ne jau patiesiibas sleepsana cilveeci glaabs no "bojaaejas", driizaak otraadi. peec tevis teiktaa var izsecinaat ka cilveeki ir labi, tikai nazi buutu jaaizliedz lai ar tiem netiktu sadurti citi pilsonji :)) bet ne jau nazjos ta vaina ne tehnologijaas, ne izmeshos, ne galu galaa plastmasas maisinjos. manupraat daudz lielaaks ljaunums ir aiz taa visa sleepties, lai kaa jau mineeju rakstaa mazgaatu savu sirdsapzinu tiiri jo tiiru baltu jo baltu :))))
08/05/2008 16:05
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: